Између четири рефлектора на спортском терену Основне школе у Бачком Петровцу, забелела се велика шатра најављујући 4. Традиционални КЛОБАСАФЕСТ са међународним учешћем кулинарских експерата у справљању кобасица који се одржавао 16. фебруара 2019. године у периоду од 8 AM – 6 PM.
Сунчани дан је допринео свечаном расположењу. Већ од раног јутра почели су се сакупљати учесници, кибицери и пробачи чувених бачкопетровачких специјалитета. Вредни домаћини и домаћице су сецкали своје, раније припремане производе да понуде госте. У понуди се могло пронаћи сувих кобасица, сланинице, шункице, кулена, димљеног и зачињеног сира, а све то лепо аранжирано и танко насецкано уз свеже домаће пециво.
Искусни мајстори месили су тајне састојке и надевали кобаје, спремајући се да освоје вредне награде и дипломе. Око шатора палиле су се фуруне и пуниле насецканим салом, припремали се свежи чварци, а и потребна свежа маст да би кобасице биле што укусније.
Када је сунце достигло свој зенит, под шатром је постало ужурбано, као у кошници. Сви су вредно радили, мајстори заузети припремама, а и гости су се потрудили да све што је понуђено испробају и похвале.
У дну шатора била је постављена бина са које су неуморни музичари зачињавали овај, сада већ традиционални догађај. Шатра се орила смехом и игром, сви су били у добром расположењу, што је већ традиција код овако добрих домаћина.
Када су мириси најбољих домаћих кобасица преплавили околину, ниједан пролазник није могао да им одоли. Створили су се огромни редови. Свако је желео да проба кобасице којих је било на претек… само да хлеба и лепиња буде довољно!
Пред крај манифестације додељене су награде најбољим учесницима. Сви су били задовољни, а гости су пуних кеса сухомеснатих производа одлазили уз обећање да сигурно долазе и следеће године!
За војвођанске, пише Снежана Лазић
Галерију фотографија погледајте у наставку извештаја: