Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић за побољшање положаја Рома

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић за побољшање положаја Рома

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић заједно је са чланицом Градског већа за урбанизам и заштиту животне средине Миром Раденовић и чланом Градског већа за комуналне послове Владимиром Стојковићем одржао састанак у Градској кући са представницима ромске националне заједнице у Новом Саду. Присутни су били представници Удружења жена „Ромена“ Јелена и Љиљана Јовановић, затим Ненад Владисављев из Удружења ромских студената, као и представници Рома из Великог рита који се баве сакупљањем секундарних сировина.

У отвореном дијалогу размењена су искустава о животу, образовању и раду ромских породица, а посебно су обрађене теме везане за положај жена и деце. Дате су одговарајуће смернице за унапређење њиховог положаја и потврђена је континуална подршка Града Новог Сада.

Градоначелник је истакао да су врата Градске куће широм отворена за све и да ће Град у свакој прилици подржати и помоћи унапређење положаја ромске националне заједнице. Као заједнички циљ је истакнуто побољшање положаја Рома у свим сферама друштвеног живота, а формулисани су предлози, смернице и сугестије које ће у наредном периоду добити конкретизацију.

Посебно је апострофиран значај социјалне инклузије Рома у Новом Саду као једно од најважнијих питања у развоју целокупног друштва. Саговорници су закључили да без сарадње институција система са припадницима националних мањина и заједница који живе и раде у граду, нема напретка ни побољшања њиховог положаја, а да ће убрзо уследити нови састанци и да ће се наставити блиска сарадња.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.