ПОЧЕЛА АКЦИЈА ПОШУМЉАВАЊА НАЦИОНАЛНОГ ПАРКА ФРУШКА ГОРА

ПОЧЕЛА АКЦИЈА ПОШУМЉАВАЊА НАЦИОНАЛНОГ ПАРКА ФРУШКА ГОРА

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић заједно је са в.д. директора ЈП „Национални парк Фрушка гора“ Радославом Крунићем и бројним волонтерима присуствовао акцији садње којом се обележава 60 година од како је Фрушка гора проглашена националним парком. Наиме, поводом обележавања шест деценија од оснивања првооснованог Националног парка у Републици Србији и јединог на подручју АП Војводине, ЈП „Национални парк Фрушка гора“ организује симболичну Акцију пошумљавања територије Фрушке горе садњом 60 000 садница. Предвиђено је да се Акција пошумљавања „60-60000“ реализује у периоду од завршетка вегетације 2020. године до почетка новог вегетационог периода 2021. године, а у складу са епидемиолошком ситуацијом.

 

– Шест деценија трајања није мали период и сви ми, заљубљеници у Фрушку гору, смо поносни на тај јубилеј. Ово је сјајна акција коју је ЈП „Национални парк Фрушка гора“ покренуло заједно са одговорним компанијама и појединцима, а резултат тога је да је мимо буџетских средстава тог предузећа обезбеђен импозантан број садница. Вероватно нема становника ни једне општине у овом делу наше државе да није провео бар неко пријатно време на Фрушкој гори заједно са својом породицом и пријатељима. Каква ће бити Фрушка гора и да ли ћемо бити на висини задатка у односу према њој, зависи само од нас. Ова акција садње шаље поруку о њеном даљем развоју, са циљем да буде место пријатног боравка и окупљања, али и да се они који користе Фрушку гору као излетиште, шеталиште или терен за рекреацију, односе одговорно, да не остављају разбацано смеће, неугашене роштиље и да не очекују да неко други дође и почисти иза њих. Симболично, са потеса Астали у близини територије новосадског насеља Буковац, крећемо у садњу око 50 садница, а потом настављамо пошумљавање по целој планини – рекао је градоначелник Милош Вучевић.

 

В.д. директора ЈП „Национални парк Фрушка гора“ Радослав Крунић истакао је да је акција садње организаована у циљу обележавања значајног јубилеја.

 

– Пошумљавање територије Националног парка Фрушка гора, садњом 50.500 садница храста и букве и 9.500 садница тополе, реализују запослени из нашег Јавног предузећа, као и заинтересовани волонтери. Ова акција пошумљавања не улази у наш редован годишњи план, односно не спада у садњу коју ЈП „Национални парк Фрушка гора“ спроводи свакодневно, већ је ово вид додатне садње – рекао је Радослав Крунић.