POČELE SU KIŠE POLJOPRIVREDNICI DA OBRATE PAŽNJU NA BLATNJAVE TOČKOVE

Novembar je vreme za duboko oranje zemljišta. Nadležni apeluju na sve poljoprivrednike da obavezno posle rada očiste gume na mehanizaciji, kao i da provere ispravnost svetala, pogotovo kada planiraju da u njivu odlaze posle podne ili uveče.

U toku je duboko oranje zemljišta. Jedan od najtežih poslova u ovom delu sezone koji poljoprivrednici obavljaju. Mehanizacija je sada mnogo veća, snažnija, posao se završava ranije, ali se u ovom periodu godine ranije i smrkava. Nakon izlaska iz njive, na putevima nastaju tragovi od blata, vreme je kišovito, pa su uslovi na putevima loši.

”Nanosi se jako puno blata na putevima, klizavo je, ima jako velikih problema i neki ne vode računa. Trebalo bi kada izlaze iz parcele da operu svoje točkove ili bar da gume očiste lopatom. Ne vidim drugo rešenje”, kaže Mikloš Gajari, poljoprivrednik iz Kikinde.

Kako bi se donekle rešio problem sa nanošenjem blata na putevima, na području grada Kikinde još ranije je asfaltirano više od 20 otresišta koje poljoprivrednici koriste nakon izlaska iz parcela. U ovom delu sezone, ratari treba da budu veoma pažljivi i odgovorni prema svim učesnicima u saobraćaju.

”Otresišta bi trebalo da očistimo jer su od prošle godine puna blata. To bi trebalo da sredimo i neće biti problema. Ljudi sada mnogi više vode računa pre nego što izađu na put”, dodaje Dragoslav Radulović, poljoprivrednik iz Novih Kozaraca.

Radovi u polju su u toku, otresišta se u većoj meri koriste nego prethodnih sezona. Poljoprivrednici sa većom mehanizacijom i priključnim mašinama koji obrađuju puno zemlje, koriste punktove za čišćenje guma, što je umnogome smanjilo broj nezgoda na putevima.

”Svi se trudimo da ne izađemo sa blatom na put. Imamo mnogo veće mašine, tako da nije otresišta ne bi mogli uopšte da izađemo na put po vlažnom vremenu”, napominje Radulović.

Uprkos većoj odgovornosti, kao i povećanja svesti o problemima koji mogu da nastanu ukoliko se ne koriste otresišta, nadležni apeluju na sve poljoprivrednike da obavezno posle rada očiste gume na mehanizaciji, kao i da provere ispravnost svetala, pogotovo kada planiraju da u njivu odlaze posle podne ili uveče.

Izvor: RTV