ПОЧЕЛИ 12. МЕЂУНАРОДНИ ДАНИ ЕНЕРГЕТИКЕ И ИНВЕСТИЦИЈА И САЈАМ ЕКОЛОГИЈЕ

Покрајински секретар за енергетику, грађевинарство и саобраћај Огњен Бјелић и покрајински секретар за урбанизам и заштиту животне средине Немања Ерцег обратили су се данас на отварању 12. Међународних дана енергетике и инвестиција и Сајма екологије у Новом Саду. Они су отворили ову манифестацију заједно са министарком за рударство и енергетику у Влади Републике Србије Дубравком Ђедовић Хандановић,  амбасадором САД Кристофером Хилом, представницима Града Новог Сада и генералним директором Новосадског сајма Николом Ловрићем.

Током два дана трајања манифестације, биће организовани стручни скупови посвећени одрживој енергији, и дискутоваће се о актуелним питањима енергетског сектора у Србији, са посебним акцентом на одрживој енергији у грађевинарству.

Секретар Бјелић је истакао важност теме и плана ресорног секретаријата у вези са предузимањем мера за уштеду енергената, са обзиром на неопходност смањења еколошког дуга.

Једна од важних тема је и пројекат енергетске санације јавних зграда на територији АП Војводине, који спроводимо у сарадњи са Европском банком за обнову и развој, уз подршку Факултета техничких наука. Разлози за то су висок потенцијал за побољшање енергетске ефикасности и допринос знатном смањењу јавне потрошње у нашој покрајини. Пројекат санације вредан је 12 милиона евра и биће  завршен у наредне две године за више од 60 објеката“, навео је Бјелић. Он је указао и на значај теме енергетске ефикасности у стамбеним зградама, као и механизма за финансирање радова, о чему ће бити речи на овом скупу.

Секретар Ерцег је истакао чињеницу да у 21. веку енергетика више није иста, односно да се прелази на коришћење нових извора енергије.

Оно што смо започели да реализујемо јесте развој система у коме ће се комунални  и индустријски отпад користити у енергетске сврхе, те ће се тако помоћи привреди, али и осталим секторима да се кроз смaњење емисије угљен-диоксида и декорбанизацију која нас чека у наредном периоду омогући лакше савладавање препрека“, нагласио је Ерцег и додао да је успостављање система заштите животне средине свакако сложен процес који се код нас одвија уз праћење тековина развијених земаља. Он је указао на значај спровођења мера ресорног секретаријата у оквиру увођења примарне сепарације и раздвајања комуналног отпада наводећи да су Севернобанатски и Севернобачки регион први региони у Србији који ће бити покривени неопходном опремом.

Министарка Ђедовић Хандановић је истакла да је интегрисаним националним енергетским и климатским планом, чија је израда у завршној фази, постављен циљ да до 2030. године енергетски буде рехабилитовано око један одсто зграда за становање годишње, три одсто јавних зграда и око 2,3 одсто нерезиденцијалних, односно осталих зграда.

„Мерама које предузимамо кроз програме субвенционисања тежимо да до 2030. рехабилитујемо око 130.000 домаћинстава и око милион квадратних метара јавних зграда“, навела је министарка.

Она је нагласила да је кроз програме које спроводе Министарство рударства и енергетике и јединице локалне самоуправе енергетски санирано око 20.000 домаћинстава, у шта је уложено близу 2,7 милијарди динара.

Према њеним речима, у току је јавни позив у 131 граду и општини за субвенције државе за замену столарије, термоизолацију, замену котлова и постављање соларних панела.

Покренут је и пројекат унапређења енергетске ефикасности у стамбеним зградама прикљученим на системе даљинског грејања, где је предвиђен прелазак на наплату према потрошњи.

Министарство такође суфинансира енергетску санацију јавних објеката, где је до сада рехабилитовано више од 145 школа, вртића, спортских центара, домова здравља и зграда јавне управе.

Како је навела, Влада Србије недавно је усвојила и Закључак којим се препоручује ЕПС-у да са локалним самоуправама које су претходне зиме спровеле препоруке о рационалној потрошњи енергије за јавну расвету и смањиле потрошњу за најмање 5 одсто, закључи уговоре о снабдевању по повољнијој цени.

„Од соларних панела и геотермалних система, до паметних уређаја за управљање енергијом, постоје многе могућности које нас воде према одрживијој будућности. Позивам све учеснике из приватног и јавног сектора да се придруже овој мисији и да заједно остваримо промене“, поручила је министарка.

Амбасадор САД Кристофер Хил је истакао да суштина пројекта енергетске ефикасности почива на сарадњи појединаца и државе.

Неопходно је да свако обрати пажњу на уштеду енергије и допринесе енергетској стабилности, али је важна и државна регулатива у овој области“, нагласио је Хил. Он је навео да је посебно значајно што су у Србији за овај пројекат заинтересоване и образовне институције, пословни партнери и сама држава.

Дани енергетике и инвестиција одржавају се у организацији Новосадског сајма, Града Новог Сада и Покрајинског секретаријата за енергетику, грађевинарство и саобраћај, у партнерству са Владом Сједињених Америчких Држава у оквиру пројекта „Боља енергија“.