ПОЧЕО ДРУГИ СРПСКИ КОНГРЕС РАДИЈАЦИОНЕ ОНКОЛОГИЈЕ

У Етно комплексу „Врдничка кула“ свечано је отворен Други српски конгрес радијационе онкологије са међународним учешћем,  који овога пута у фокусу има најактуелније теме у вези са карциномом дојке, раком грлића материце, радиотерапијом дечјег узраста и применом радиотерапије на такозваном Икс ножу.   Данас и сутра, на овом конгресу учешће ће узети преко 20 предавача из 11 земаља, међу којима су и еминентни онколози из Сједињених Америчких Држава, Велике Британије и Француске са циљем да размене искуства и знања са колегама и уједно успоставе виши ниво комункације ради што успешнијег лечења онколошких пацијената.  Светски стручњаци су препознали квалитет здравствених радника са Института за онкологију Војводине и зато су и стигли на овај конгрес како бисмо разменили мишљења и искуства о најактуелнијим темама у онкологији. Пре свега ћемо говорити о карциному дојке, пошто је на Институту за онкологију Војводине у октобру месецу спроведена прва брахитерапија дојке у Србији и ми планирамо да од следеће године користимо ову методу у рутинској хируршкој пракси“, навела је председница Другог српског конгреса радијационе онкологије др Оливера Иванов, истаквши да брахитерапија дојке омогућује женама већу поштеду околних органа, те да овај третман траје знатно краће и нема толико нежељених ефеката као спољашња зрачна терапије. 

Овогодишњи конгрес одржава се први пут након четири године, а са церемоније отрварања је послата порука да се много тога променило од те 2018. године, како у онкологији на глобалном плану, тако и на Институту за онкологију Војводине, пре свега у погледу преузимања најсавременијих техника радиотерапије  и набавке најсавременије опреме.  

Година на измаку била је врло значајна за развој Института за онкологију Војводине. Успели смо уз велику помоћ републичке и Покрајинске владе да пустимо у рад Пет центар, стигао је нови такозвани Икс нож, отворена је дневна болница за хемиотерапију,  а у току је набавка још једног апарата за зрачење. Гради се и нових 10.000 квадратних метара објекта Каменица 3, а по завршетку тих радова, Институт за онкологију Војводине ће бити у потпуности опремљен и имаће капацитете за све видове лечења онколошких пацијената“, казао је директор Института за онкологију академик Зоран Радовановић. 

Радијациона терапија је саставни део онколошког лечења и последњих година заузима све значајније место у третирању онколошких пацијената, а неретко може да замени и хируршко лечење, док се може примењивати и у комбинацији са хирургијом и системском терапијом.

Србија може да се похвали са шест здравствених ценатара у којима се примењује радиотерапија, а само на Институту за онкологију Војводине годишње се третира око 3.000 пацијената најсавременијим техникама радиотерапије.