ПОЧЕО ТРЕЋИ ФОРУМ МЛАДИХ ЛИДЕРА РЕГИОНА У НОВОМ САДУ

Форуму младих лидера
Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић заједно је са председницом Владе Републике Србије Аном Брнабић присуствовао трећем Форуму младих лидера региона који ће у Новом Саду трајати до 1. јула. Након отварања форума у Галерији Матице српске, они су учествовали на пленарној сесији „Млади у дијалогу – Бољи регион почиње са Вама“.
– Нови Сад је увек био град у којем се чујемо, разумемо и поштујемо, град у којем се не гледа ко сте и одакле сте, већ какви сте. И када неко тражи град у коме је лако разумети се, и у коме се још лакше премошћавају сви могући неспоразуми, онда је избор лак – онда је избор Нови Сад. Сигуран сам да су млади спремни да преузму одговорност и иницијативу, да победе предрасуде и ослободе се прошлих времена и оне лоше енергије коју носи прошлост Западног Балкана, и да заједно са вршњацима граде заједничку европску будућност – рекао је градоначелник Вучевић и нагласио да је тај скуп важан да би се размењивала искуства, у циљу стварања заједничких шанси региона. Он је рекао и да Нови Сад својим примером показује да млади људи треба да буду учесници у доношењу кључних политичких одлука које се тичу политике према младима. – И титула коју смо понели, и 2019. година која нам је близу, представљају континуитет у бризи према младима. Очекујем да ћете се одлично разумети са вашим вршњацима без обзира на то што говорите различитим језицима, што сте различитих нација и религија. Знам да и сами знате да ћете бити снажнији ако сте заједно, ако сазнате више једни о другима и да сте зато у Новом Саду – додао је градоначелник пожелевши свима добродошлицу у Нови Сад.
Овогодишњи форум организују Европски покрет у Србији-локално веће Нови Сад, Београдски фонд за политичку изузетност и Европски фонд за Балкан, у партнерству са Немачком организацијом за међународну сарадњу (GIZ)-Отворени регионални фонд за Југостичну Европу за промоцију ЕУ интеграција и Регионалном канцеларијом за сарадњу младих (RYCO).  Подршку овогодишњем Форуму пружили су и Влада Велике Британије, Град Нови Сад, Влада Аутономне Покрајине Војводине и Савет за регионалну сарадњу.
Присутнима су се обратили и заменик шефа Мисије Амбасаде Немачке у Београду Александер Јунг, Ђуро Блануша из Регионалне канцеларије за сарадњу младих Западног Балкана, градоначелник Тиране Ерион Велиај, као и Александар Симурдић из Европског покрета у Србији у име организатора Форума.
Председница Владе Ана Брнабић, која је и генерални покровитељ Форума, била је главни панелиста на Форуму. Она је истакла је да је то веома важан догађај, јер представља део званичног програма предстојећег Самита у Лондону, који се одржава 9. и 10. јула 2018. године, на коjeм ће и она учествовати. Том приликом, охрабрила је младе да подстичу дијалог ка стварању стабилнијег региона и да се што више повезују и праве чврсте везе које ће у будућности донети конкретне пројекте и бенефите свима.
Према речима Александра Симурдића из Европског покрета у Србији, трећи Форум младих лидера региона разматраће глобалне промене које простор Европе и Балкана остављају на периферији домена моћи и светских трендова, затим геополитички и историјски значај овог простора, као и промене услова и ситуација на које млади људи могу имати утицај.
Закључци са Форума биће представљени на годишњем Самиту у оквиру „Берлинског процеса“, као и на осмом Београдском безбедносном форуму и Бледском стратешком форуму.

Ostavite odgovor