ПОДРШКА РАЗВОЈУ ПОЉОПРИВРЕДЕ КРОЗ ПОТЕНЦИЈАЛЕ ИТ СЕКТОРА

ПОДРШКА РАЗВОЈУ ПОЉОПРИВРЕДЕ КРОЗ ПОТЕНЦИЈАЛЕ ИТ СЕКТОРА

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић заједно је са председницом Владе Србије Аном Брнабић, председником Покрајинске владе Игором Мировићем и председником Скупштине АП Војводине Иштваном Пастором, присуствовао годишњој Aнтарес конференцији, коју организује Институт БиоСенс на Универзитету у Новом Саду. На конференцији је представљен пројекат извођења изградње зграде Института БиоСенс, а присутнима су се обратили и директор Института БиоСенс проф. др Владимир Црнојевић, проректор Универзитета у Новом Саду, руководилац пројекта Антарес проф. др Весна Бенгин, као и амбасадор Израела у Србији Њ.Е. Алона Фишер Кам. Том приликом, је обележен и званичан почетак рада БиоСенс бизнис акцелератора, чији је циљ да помогне домаћем ИТ сектору у развоју сопствених производа и услуга у области пољопривреде кроз конкретне финансијске грантове и програме тренинга.

– БиоСенс је успео да споји два важна појма по којима су Нови Сад и Војводина препознатљиви. То су пољопривреда, која је традиционално ослонац развоја овог подручја, и информационе технологије. Верујем да ће пољопривредници у Србији имати снагу и вољу да прихвате иновације које им пружа наука и да што пре почну да примењују нова знања. Оно што наш град издваја и што је наша шанса за будућност јесу снажан универзитет и врхунски научно–истраживачки центри. И зато, најмање што можемо да урадимо као локална самоуправа, је да им помогнемо да имају што бољи амбијент и услове за рад. Градња објекта БиоСенс института је један од капиталних пројеката на нивоу целе земље, чија реализација почиње ове године у нашем граду – рекао је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и похвалио велики труд, рад и посвећеност директора и запослених Института БиоСенс, као и руководиоца пројекта Антарес проф. др Весну Бенгин.

Председница Владе Ана Брнабић истакла је да је Србија већ позиционирана као центар региона у дигитализацији и иновацијама, као и да је пољопривреда одувек била веома важна за Србију.

– Ипак, ова грана привреде мора константно да се развија, мора бити мого ефикаснија и напреднија како бисмо искористили сав њен потенцијал. Шанса за то управо лежи  у коришћењу капацитета информационих технологија. БиоСенс својим деловањем осликава искорак ка модерној, дигиталној пољопривреди и повезује стартешки два значајна сектора у Републици Србији, а то су пољопривреда и ИТ – рекла је председница Владе Ана Брнабић и посебно се захвалила партнерима из Европске уније који учествују у финансирању науке у Србији.

Институт БиоСенс је јавни истраживачко-развојни институт који је посвећен развоју и примени информационо-комуникационих технологија у биосистемима са посебним акцентом на применама у пољопривреди. Његов најзначајнији пројекат је АНТАРЕС са буџетом од 28 милиона евра, од којих ће 50% бити уложени у нову зграду и савремене лабораторије. У оквиру Института налази се и Центар дигиталне пољопривреде Србије који кроз платформу Агросенс омогућава да мобилни телефон постане нов алат кроз који се размењују правовремене, географски прецизне и релевантне информације о активностима пољопривредне производње.

Завршен је пројекат изградње зграде Института БиоСенс у Новом Саду, а њена изградња  и опремање најсавременијом научноистраживачком опремом планирани су за ову годину, са роком за завршетак од око годину и по дана. На овај начин, домаће компаније имаће директни приступ савременим научно-истраживачким лабораторијама и ресурсима Института, али и финансијским средствима из ЕУ, широкој мрежи потенцијалних корисника и инвеститора, те менторским и услугама тренинга из области пословања и ИТ.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.