ПОЛОЖЕНИ ВЕНЦИ ПОВОДОМ ДАНА ПОБЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ

ПОЛОЖЕНИ ВЕНЦИ ПОВОДОМ ДАНА ПОБЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, заједно са представницима Војске Републике Србије, положиo је венце на Спомен гробљу поводом обележавања 9. маја – Дана победе над фашизмом.

-Честитам свим грађанима велики јубилеј – 75 година од победе над фашизмом, 75 година у слободи. Као народ и држава платили смо огромну цену у милионским жртвама, а цео 20 век је прошао у великом страдању нашег народа и патњама кроз које смо пролазили. То не смемо заборавити да бисмо створили извеснију и бољу будућност за наше унуке. Клањамо се сенима свих знаних и незнаних јунака наше и савезничких армија, пре свега Црвене армије али и војске Сједињених Америчких држава, Велике Британије, Француске и свих земаља са којима смо извојевали велику победу над фашизмом и нацизмом. Данас се фашизам појављује у неким другим форматима, постоје тенденције да неко покушава да незванично, али суштински, одређене екстремне норме понашања доведе на сцену, да их легализује. То никада не смемо дозволити, а нека је слава свим ослободиоцима – истакао је градоначелник Милош Вучевић.

Дан победе над фашизмом слави се 9. маја у знак сећања на дан када је 1945. нацистичка Немачка потписала капитулацију у Другом светском рату. У Европи се 9. мај обележава и као Дан Европе, у знак сећања на завршетак Другог светског рата у Европи 1945. године и почетак стварања Европске уније (ЕУ), пет година касније.