POSEČENE LIPE NA KORZOU U SUBOTICI

Pre nešto više od tri decenije, kada je rekonstruisan centar grada,  izgrađena je Zelena fontana, popločan Korzo i odlučeno je da drvored lipa krasi centar Subotice. U proleće kad počinje da se zeleni, osećao se dobro prepoznatljiv miris lipa, a široke razgranate krošnje pravile su lep hlad. Od danas, centar Subotice više ne izgleda tako. Radnici JKP „Čistoća i zelenilo“ posekli su lipe na Korzou koje su postavljene čitavom dužinom – od „Jadrana“ do Gradske kuće.
Kako su saopštili iz Sekretarijata za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj, stabla su posečena jer su, usled negativnih spoljnih uticaja, propala, te će se u narednih nekoliko dana zameniti sedmogodišnjim sadnicama srebrolisne lipe.
Većina prolaznika, koja se u trenutku sečenja našla u centru bila je protiv seče i nisu krili razočaranje, a neke je „pilanje“ dovelo i do suza. „Uz ove lipe sam odrastao, gledam i opraštam se od njih kao od nekog voljenog bića i zaista mislim, a ne želim da ispadnem patetičan, da će mi nedostajati.“ Nasuprot njemu, bilo je i onih koji su sugerisali da su stabla delovala „bolesno“ i da je dobro što će biti zamenjena. „Svaki dan prolazim ovuda, više puta i odavno imam utisak da sa tim stablima nešto nije kako treba, iako nisam stručnjak. Na prvi pogled je delovalo da nisu baš zdrava i da će nešto morati da se poduzme. Nisam očekivao da će se morati vaditi, ali ako je to jedino rešenje onda podržavam„. „Lipa je poprilično veliko drvo sa jakim korenom, velikom krošnjom, nije joj mesto u centru grada. Bilo bi problema za nekoliko godina, kad tad bi se moralo sve poseći i izvaditi. Neko je napravio ogromnu grešku kad ih je zasadio“. U saopštenju Sekretajata za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj navodi se da je „zamena stabala sitnolisne lipe, (Tilia cordata), na Korzou, (ukupno 11)  u toku jer su postojeća, usled negativnih spoljnih uticaja, pre svega dugotrajnih suša i visoke temperature, propala. Na njima su vidljiva oštećenja od dugotrajne suše – osušeni vrhovi stabala, ispucala i oštećena kora i tkivo. Ubrzano je sušenje i otpadanje grana, te sušenje čitavih stabala. Na žalost, prilikom sadnje pre dvadesetak godina, (1996-7), nije ostavljena mogućnost zalivanja i prihrane. Zamena će se vršiti kvalitetnim, sedmogodišnjim aklimatizovanim sadnicama srebrolisne lipe, a prilikom sadnje će biti postavljen sistem koji će omogućiti zalivanje i prihranu. Srebrolisna lipa, (Tilia tomentosa, var Seleste) koja je kompaktnije i uže, piramidalnije krošnje, je odabrana jer je autohtona, značajnih simboličnih vrednosti, a takođe su i građani navikli na lipu, ali je i značajno otpornija na negativne mikroklimatske činioce od predhodne. Ova osobina srebrolisne lipe se jasno može videti u razlici u stanju lipa kod pozorišta i onih na korzou. Lipe kod pozorišta su i do tri puta veće i lepše. “ Zamena postojećih stabala se vrši na osnovu Programa održavanja zelenila na javnim površinama na teritoriji Grada Subotice za 2018. godinu koji je doneo Nadzorni odbor JKP „Čistoća i zelenilo“ Subotica, a saglasnost na isti dalo Gradsko veće Grada Subotice. Ukupna vrednost sadnica je 88.000 dinara (8.000 dinara po sadnici), a troškovi sadnje će biti obračunati u skladu sa važećim cenovnikom JKP „Čistoća i zelenilo“ Subotica za ovu vrstu usluga, tako da će ukupna vrednost radova iznositi nešto preko 100.000 dinara. Radovi se finasiraju iz sredstava budžeta Grada Subotice.

„U OVIM USLOVIMA LIPE NISU IMALE BUDUĆNOST“

Stručnjaci smatraju da su ova stabla postepeno umirala, da je njihova sudbina posledica „vrelog betona“ i nemogućnosti korenja da se pruža, ali i nedovoljne količine vode koja je bila potrebna drvetu da živi. Iako su lipe stare preko 30 godina, u boljim uslovima mogle su da budu još „srećnije i zdravije“ i da krase ovaj grad i opijaju svojim mirisom još decenijama.  

Ostavite odgovor