Посла ће бити, али неће мајстора

Србија је некада била земља занатлија, а данас је земља менаџера која би, ако не изврши реформу образовања и не донесе Закон о занатству, могла да остане без варилаца, тесара, молера, водоинсталатера и месара, упозорава председник Удружења занатлија Новог Сада Славко Новаковић.

Он скреће пажњу да све земље Југоисточне Европе одавно имају законе о дуалном образовању и занатству и сертификовану радну снагу, а да Србија, како каже, скоро 40 година не школује занатски кадар „на прави начин“.

„Свака фирма која је дошла у Србију суочава се са недостатком квалификоване радне снаге. Школујемо менаџере, економисте и правнике који на тржишту рада одмах постају вишкови, а немамо грађевинаца, варилаца, тесара, чак ни месара“, навео је Новаковић за Танјуг.

Према његовим речима Закон о занатству, који је до сада два пута био на јавној расправи, али није ушао у скупштинску процедуру, до детаља би описао како се изучава занат, спроводи пракса и које могућности пружа за запослење.

Истовремено саговорник Танјуга се пита зашто не бисмо имали сертификовану радну снагу попут Румуније и Бугарске из којих су, како каже, српске грађевинске фирме пре неколико година ангажовале око 200 варилаца за рад у Сочију јер их у Србији није било довољно.

foto: pixabay

„Да смо којим случајем добили да радимо Јужни ток, где бисмо ми сад нашли вариоце у Србији?! Посла има и биће га, али ми нећемо имати раднике! Врло брзо ћемо доћи у ситуацију да нам многи занати недостају“, упозорава он.

Новаковић примећује да су и услужне занатлије све потребније у сваком граду.

„У Новом Саду је некада било више од 100 кројача, данас их је свега пет, а слично је са свим занатима. За мале, ситне поправке биће тешко наћи мајсторе“, тврди Новаковић.

Директор Сектора предузетништва Привредне коморе Србије, Бранислава Симанић навела је да према статистичким подацима у Србији тренутно послује 53.118 производних предузетничких радњи, у прерађивачкој делатности 36.497, док је у делатности грађевинарства 16.621 радњи.

Она је додала да је истовремено у производним грађевинским радњама запослено 11.382 радника у које спадају водоинсталатери, бравари, молери…

Ostavite odgovor