Повећати буџетска издвајања за поступак вантелесне оплодње!

Повећати буџетска издвајања за поступак вантелесне оплодње!

Српска радикална странка упозорава на чињеницу да су издвајања Града Новог Сада за пронаталитетну политику минимална, недовољна и неусклађена са конкретним потребама становништва на територији града. На основу званичног извештаја о здравственом стању становништва града Новога Сада, Института за јавно здравље Војводине за 2016. годину, статистички подаци показују забрињавајуће ниске стопе природног прираштаја од 0,8 и наталитета од 12 промила.

„Град Нови Сад за поступак вантелесне оплодње, на годишњем нивоу издваја свега петанест милиона динара и то до 220 000 динара по покушају, чиме се долази до максималне цифре од 68 покушаја. Међутим, познато је да нису сви покушаји нужно и успешни, те се на територији Града Новог Сада, путем методе вантелесне оплодње, роди свега десетак деце у току једне године“ – истакла је Марина Недељковић, председник Савета за информисање Градског одбора Српске радикалне странке Нови Сад.

„Ми српски радикали сматрамо да је потребно створити повољније друштвено и економско окружење за труднице и породиље, те да градска пронатална политика мора обухватати озбиљније финансирање процеса вантелесне оплодње, и то без обзира на старосну границу, до петог покушаја. Поред тога, мишљења смо да је потребно формирати пронаталитетни фонд за брачне парове са децом, за куповину кућа у сеоским и приградским насељима која се налазе на територији Новог Сада, уколико имају жељу да се баве пољопривредном производњом“ – поручила је Недељковић.

Српска радикална странка сматра да је под хитно потребно законски регулисати забрану отпуштања и стављања на спискове технолошких вишкова трудница и породиља, субвенционисање стопе ПДВ-а за дечију опрему и храну, те обезбеђивање финансијске помоћи за незапослене труднице и породиље у износу од 75 % просечне зараде на нивоу града Новог Сада.

„Српска радикална странка мишљења је да Нови Сад са преко 400 000 становника и годишњим буџетом од 200 милиона евра мора далеко снажније и енергичније да поступа у домену пронаталитетне политике, како би се негативни демографски трендови донекле ублажили, имајући у виду да из године у годину, према званичним извештајима оваква ситуација остаје непромењена“ – закључила је Недељковић.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.