Предавање Данила Копривице на тему „Досије Исландˮ на Jутјуб каналу КЦНС

Предавање Данила Копривице на тему „Досије Исландˮ (2. 4. 2023) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

„Исланд је земља креативног нереда да се дође до реда“ – констатује Данило Копривица на самом почетку своје последње трибине. Зашто баш сад? Зато што су ови избори без избора, који су нам од Запада наметнути, на Исланду већ одавно разрешени. Зато што су и они утеривани у НАТО и са разних страна уцењивани да раде у корист своје штете. Одговорили су реално могућим, сувереним и одрживим одлукама. Зато што је овај поносни народ из земље ватре и леда већ дао исправан одговор на питања  која и нас као друштво муче.  Причајући о Исланду схватићемо колико у ствари имамо сличности.

Исланд је земља вулкана, питомих пејзажа, кратког лета и не тако хладне зиме. Земља предивне природе која се поштује и негује. Исланђани су успели да споје и направе савршену хармонију две ствари – традиционалног и модерног. Они се своје традиције не одричу а изразито су модерни.  Копривица сматра да је немогуће бити модеран а немати поштовање  према коренима у својој прошлости.

На крају, Копривица поентира и каже да колонизација, отуђење елита, криминал, корупција и сиромаштво, као и све што подстиче деградацију друштва и личности, нису несавладиви за друштво које је спремно да се обавеже на  поштен, јасан и ослобађајући друштвени договор.