Предавање Данила Копривице на тему „Суочавање с прошлошћу; Досије ХИРОШИМА“ 17. маја на Jутјуб каналу КЦНС

Предавање Данила Копривице на тему „Суочавање с прошлошћу; Досије ХИРОШИМА“ можете погледати 17. маја у 18 часова на нашем Јутјуб каналу.

Педесет осма  Зелена дебата је деветнаеста  сесија  серијала „Суочавање с прошлошћу“.  Посвећена је  бомбардовању Хирошиме и Нагасакија, које је донело смрт и патњу стотинама хиљада невиних људи Јапана али и слободу и престанак ратног терора за милионе  људи широм Азије и Пацифика.

Без намере да оправдамо употребу атомског оружја, али с намером  да појаснимо друштвени амбијент у коме се бомбардовање одиграло, подсетићемо се  да пијетет према невиним јапанским грађанима није могуће искрено исказати без пијетета према невиним жртвама јапанске царске војске, страдалим током операција „Силовања Нанкинга“, „Масакр у Манили“ или у зверствима Јединице 731.

Посебну пажњу посветићемо постратовском суочавању Јапана и Америке с трагичним последицама Хирошиме и Нагасакија. Покушаћемо да разумемо да ли је последњи јавно почињени сепуку (харакири) био само одговоран чин часног појединца или и чин егоистичког одсуства пијетета према  свим невиним жртвама Другог светског рата.