Предавање Данила Копривице на тему „Суочавање са прошлошћу – ДОСИЈЕ ЈЕВРЕЈИ I“ на Jутјуб каналу КЦНС

Предавање Данила Копривице на тему „Суочавање са прошлошћу – ДОСИЈЕ ЈЕВРЕЈИ I“  14.12.2020  на  Јутјуб каналу КЦНС.

Педесет трећа Зелена дебата је четрнаеста сесија серијала „Суочавање са прошлошћу“.  Посвећена је  митовима и истини, о историји, о сеобама и о страдањима Јевреја. Потресну причу о холокаусту и нацистичкој држави геноцида, остављамо за наредни пут. А овом приликом,  упознајемо се са културом и са историјом јеврејског народа и јеврејске државе.

Прогањан са свих меридијана, чешће и више од стране хришћана него од ма ког другог, јеврејски народ је носио трагична сећања на велика страдања и много пре Другог свестког рата. И сваки пут, када би изгледало да му спаса нема, страдајући и бежећи и од католичке инквизиције и од руске царске империје и од немачке државе геноцида, јеврејски народ се дизао из пепела и ускрсавао на свом путу ка историјском циљу. Управо попут свог хебрејског (иврит) језика, који је до почетка XX века, готово у потпуности нестао. А потом, са наговештајем о стварању државе Израел,  долази до његовог чудноватог оживљавања.

Будућност је тако неизвесна да је често прецењена. Учимо се читању знакова крај историјског пута. Ништа се не дешава без прошлости.