Предавање Данила Копривице на тему „Суочавање са прошлошћу – Досије РУАНДА“ 19. јула на Jутјуб каналу КЦНС

Предавање Данила Копривице на тему „Суочавање са прошлошћу – Досије РУАНДА“ можете погледати 19.  јула у 18  часова на Jутјуб каналу КЦНС.

Шездесета Зелена дебата је двадесет и прва сесија серијала „Суочавање са прошлошћу“. Предавање је посвећено  догађајима које наше време памти као геноцид у Руанди. Ипак, предавање намерно није названо тим именом. Јер да би се разумео друштвено-историјски контекст у коме је дошло до страдања око милон људи, великом већином припадника народа Тутси, потребно је вратити се деценијама уназад и осветлити историју сукоба. Али и осветлити улогу оних који се нису нашли на оптуженичким клупама Трибунала за Руанду а који су деценијама подржавали, час једну а час другу етничку заједницу, наоружавајући их, обучавајући их, не либећи се ни учешћа  у  директним војним интервенцијама.

Ово је прича о трагичном историјском неразумевању два народа, Тутси и Хуту, коју су све време неизбежо упућени на суживот на истом простору али и прича о лицемерју највећих светских сила и организација међународне заједнице.

Вишевековни сукоб народа који деле језик, религију, исте природне ресурсе и историју, као и чињеница да се кулминација тог сукоба дешава током мрачних деведесетих година прошлог века а завршава се радом ad hoc Међународног кривичног суда, нуди низ могућих паралела са нашом реалношћу, на које нећемо остати неми.