Предавање др Александре Колаковић „Институт за славистичке студије у Паризу – поводом стогодишњице постојања“ на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање др Александре Колаковић на тему „Институт за славистичке студије у Паризу – поводом стогодишњице постојања“ (17. 11. 2023) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

На почетку новембарске трибине Александра Колаковић истиче значај Института за славистичке студије у Паризу који је званично отворен 17. октобра 1927. године на иницијативу Ернеста Денија. Идеја постојања Института за славистичке студије у Паризу била је очувања канала научне комуникације и сарадње француских слависта са онима из словенских и несловенских држава.

Александар Милеран, француски председник и политичар близак српским интелектуалцима, заједно са Томашом Масариком присуствовали су свечаности почетка рада установе чији је прокламовани циљ био да „промовиђе научно знање о славистичким студијама“. Краљ Александар Карађорђевић је у име нове државе – Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца донирао значајна новчана средства.

Институт за славистичке студије данас се налази у 6. арондисману у близини Луксембуршког парка у Паризу, а кућa Ернеста Дениса део је Универзитета Сорбона.