Предавање др Александре Колаковић „Јелисејски споразум: поводом 60 година од потписивања” 23. јануара на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање др Александре Колаковић на тему „Јелисејски споразум: поводом 60 година од потписивања” (23. 01. 2023) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Како се годишњица потписивања Јелисејског споразума обележава 22. јануара, др Александра Колаковић одржала је пригодно предавање поводом шездесет година од потписивања овог уговора у Паризу. Трибина је у исти мах и осврт на историјски тренутак који је ставио тачку на „константан однос ривалства”, како се могу оценити француско-немачки односи у модерној историји. Зато је Јелисејски споразум могуће назвати „уговором о пријатељству”, а његови потписници су 1963. године били председник Француске Шарл де Гол и први послератни немачки канцелар Конрад Аденауер. Др Колаковић подсећа да је значајан био и први сусрет потписника, још 1958. године, када је наступио покушај да се потисне „идеја природног ривалства” и када су постали јасни циљеви самих представника земаља – Де Гол је желео да трасира своју визију Европе, док је Аденауер тежио да Немачку чврсто веже за западну алијансу.

Јелисејским споразумом предвиђени су и циљеви сарадње Француске и Немачке уопште, и то кроз програме спољних послова, одбране и безбедности, образовања, као и зближавања грађана ових земаља. Како је обележавање годишњице увек прилика да се сарадња ојача, др Колаковић прави и ретроспективу на нека од тих окупљања, посебно на она која су собом донела нове важне одлуке и резултате. Таква је, примера ради, била педесетогодишњица када је донета Берлинска декларација (Франсоа Оланд и Ангела Меркел) или она из 2019. године када је потписан Ахенски споразум (Емануел Макрон и Ангела Меркел). На крају трибине изведен је закључак о општим добрим странама Јелисејског споразума, као и о чињеници да он до данас представља тражење компромиса и споразума и онда када су мишљења двеју страна сасвим различита.