Предавање др Александре Колаковић на тему „Француска 14 јули 1938: погледи српских франкофила у предвечерје Другог светског рата“ на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање др Александре Колаковић на тему „Француска 14 јули 1938: погледи српских франкофила у предвечерје Другог светског рата“ (12. 7. 2021) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

У предвечерје Другог светског рата, 1938. године, појавила се обимом невелика, али садржајем важна књига Француска 14 јули 1938, која је представљала омаж француско-српским и француско-југословенским односима. Објављена je у оквиру престижне елитистичке едиције „Библиотека Политика и Друштво“, a текстове су написала 22 аутора, најпознатија имена српске науке, културе и уметности, од којих је већина школована у Француској, или су један део свог живота провели у тој земљи.

Човек који је окупио све ове интелектуалце и франкофиле био је Михајло Илић, уредник „Библиотеке Политика и Друштво“, правник, публициста школован у Француској,  политички активан у оквиру Југословенске републиканске странке.

Др Колаковић наглашава да нит која повезује уреднике и ауторе ове публикације, међу којима је било највише правника, јесте та што су већином потекли са париске Сорбоне. Школовани су за време Великог рата у Француској или на француској правној традицији. Српски франкофили су 1938. настојали да тадашњој јавности у Краљевини објасне унутрашњи и спољнополитички оквир деловања Француске, посебно у контексту војне моћи и односа са другим силама, као и деловања Друштва народа.

Књига је подељена у неколико тематских целина. У првом делу налазе се текстови обједињени темом Стварност и представљају целину која је комплетирана објашњењем средњег слоја у Француској. Следи део Култура који обрађује теме духа француске културе и науке, али и развоја појединих наука и научних дисциплина у Француској. Посебна група текстова посвећена је евалуацији француско-југословенских (српских) односа, савременим односима у свету и месту Француске.

Суштина појаве ове књиге и њеног значаја јесте то што је настојала да заокружи идеју француско-српског пријатељства, да подсети на универзалне вредности које су потекле из Француске, а у директном или измењеном облику проналазе своје место у српском и југословенском друштву. Српска елита је публиковањем дела Француска 14 јули 1938 настојала да одржи политичку, економску и културну везаност Краљевине Југославије за Француску – истиче Колаковић.