Предавање др Александре Колаковић на тему „Француска Трећа Република: развој, идеје и утицаји (омаж 150. годишњици проглашења)“ на каналу КЦНС

Предавање др Александре Колаковић на тему „Француска Трећа Република: развој, идеје и утицаји (омаж 150. годишњици проглашења)“ (24.09.2020) можете погледати на званичном Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада.

            Политиколог др Александра Колаковић предавање је започела причом о говору француског председника Емануела Макрона, који је био одржан приликом обележавања 150. годишњице Француске Треће Републике (04.09.2020). Потом је Колаковић говорила о последицама које је имао пораз Француске у рату са Пруском 1871. године, те и на који начин су управо оне одиграле важну улогу у стварању Француске Треће Републике. „Оно што је кључна идеја овог периода од 1870. до 1940, а посебно у овом периоду до Првог светског рата јесте један процес лаизације односно одвајања, да кажемо, пре свега, цркве од државе“, истакла је Колаковић. Након тога је појаснила ко је био Леон Гамбета и зашто је он значајан и указала на нестабилности у Француској током 1887. године када су настали немири који су добили име по генералу рата  Жоржу Буланжеу (одатле „буланжизам“).

            У наставку предавања било је речи о потписивању споразума са Русијом и о Афери Драјфус. Наиме, од пораза са Пруском, Русија је била у сталним преговорима и споразумима са Француском, а Афера Драјфус је одјекнула у толикој мери да је поделила Француску на драјфусовце и антидрајфусовце пошто је у питању била повреда идеје о слободи, правди и једнакости. Због ове афере у ком је испољено агресивно држање верских конгрегација, донет је Статут по ком су ограничене могућности њиховог деловања. Колаковић је потом говорила о политичким идејама Жоржа Клемансоа и Рејмона Поенкареа и утицајем истих на Србију. Предавање је завршено како је и започето – истицањем важних сегмената говора Емануела Макрона.