Предавање др Александре Колаковић на тему „Французи  о  српском  друштву  крајем 19.  и  почетком 20. века“ на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање др Александре Колаковић на тему „Французи  о  српском  друштву  крајем 19.  и  почетком 20. века“ (27. 12. 2023) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Последње предавање у 2023. години Александра Колаковић почиње освртом на још једну тему о француско-српским односима где ће покушати да прикаже перцепцију српског друштва између 19. и 20. века у француској јавности, ко су били актери и на који начин се формирала слика тадашњег друштва. Занимљива су сведочанства Француза који су путовали кроз нашу земљу, њихови описи пејзажа, предела, менталитета људи, описи обичаја и навика обичног становништва, претежно сељачког. Албер Мале, француски интелектуалац из 19. века, приметио је промене које су доносили из Француске, Аустроугарске, Немачке и Швајцарске образовани Срби по повратку у отаџбину. Велика разлика између образованих слојева српског становништва, који је чинио политичку, економску и културну елиту Србије, и необразованих грађана, који не прихватају промене или им се одупиру својим понашањем и изгледом, слика је српског друштва на крају 19. века у очима Француза.