Предавање др Александре Колаковић на тему „Искрцавање у Нормандији: историја и политике сећања (поводом обележавања 80. годишњице)“ на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање др Александре Колаковић на тему „Искрцавање у Нормандији: историја и политике сећања (поводом обележавања 80. годишњице)“ (30. 6. 2024) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Искрцавање савезничких трупа у Нормандији, такозвани „Дан Д“, један је од битних догађаја не само Другог светског рата, већ и политика сећања, посебно у Француској. Ова важна прекретница у рату означила је ослобођење Француске и Европе. Тада се хиљаде младих војника, који потичу из петнаест различитих нација, заједно са 177 Француза из Киферовог командоса искрцало на пет плажа Нормандије. Више од 150 хиљада савезнички војника, од чега 23 хиљаде падобранаца и 20 хиљада возила, било је до поноћи 6. јуна у Нормандији. До краја јуна искрцано је 875 хиљада војника.

Музеј у Ароманш ле Бену отворен је 2024. године у знак сећања на осамдесету годишњицу искрцавања. Француска је за обележавање ове годишњице формирала и специјалну групу стручњака различитих професија – историчара, медијских радника, политичара…

„Обележавање осамдесете годишњице искрцавања у Нормандији потребно је посматрати у контексту не само сећања на догађаје Другог светског рата који су битна компонента француског идентитета и неговања духа посебности Француске, већ и у оквиру сукоба Русије и Украјине“, истакла је Колаковић.