Предавање др Александре Колаковић на тему „Српска научна дипломатија у Француској током Великог рата (III део)“ на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање др Александре Колаковић на тему „Српска научна дипломатија у Француској током Великог рата (III део)“ (24. 4. 2024) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Априлско предавање др Александре Колаковић доноси наставак анализе историје научне сарадње Француске и Србије и француско-српских односа у доба Великог рата (1914–1918) са циљем да се изнова испитају домети и последице активне улоге научника у развоју односа ова два народа. Повод за овакву анализу је обележавање сто осамдесет и пет година од успостављања дипломатских односа две државе и стотину и десет година од избијања Великог рата.

Док је први део предавања др Колаковић посветила сагледавању термина научне дипломатије, желећи да пратиоцима Јутјуб канала Културног центра Новог Сада на прави начин и из једног новог угла омогући разумевање начина посматрања догађаја, појава и процеса у историји француско-српске научне и дипломатске сарадње, други део предавања осветљавао је улоге културних посленика као и организовање Српског дана у свим француским школама, али и оснивање организације La Nation Serbe en France („Српски народ у Француској“).

У фокусу трећег у низу предавања, које је истовремено и прилог историји научне дипломатије, јесте обликовање слике Србије и Срба у Француској у контексту реализације идеје југословенства. Посебна пажња посвећена је актерима и активностима које се могу посматрати као пракса научне дипломатије у завршном периоду рата.