Предавање др Александре Колаковић „Српска дијаспора у Француској: неколико цртица из историје” на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање др Александре Колаковић на тему „Српска дијаспора у Француској: неколико цртица из историје” (25. 5. 2023) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

На почетку овомесечне трибине, др Александра Колаковић истиче да су већ почетком 19. века први Срби отишли у Француску. Најчешћи разлози за одлазак у иностранство били су бољи послови и одлазак на школовање. У почетку, Срби су се окупљали и удруживали у оквиру кружока окупљених око културних дешавања да би већ 1886. године основана Српска читаоница у Паризу која је постала центар окупљања људи у дијаспори. Након трагедије и слома Србије 1915. године, број српских интелектуалаца и избеглих српских ђака у Француској се увећао.

Драгомир Иконић, професор и васпитач групе српских ђака и студената упућених на школовање у Витре у Бретањи, уз подршку министра просвете Љубе Давидовића, оснива месечник La Patrie Serbe: revue mensuelle pour la јeunesse serbe en exil (Српска Отаџбина: месечна ревија за српску омладину у изгнанству). Намена овог часописа у почетку је била да помогне васпитање омладине у иностранству али је убрзо постао средство представљања Србије у Француској. Мотив идентитета повезивао је читаоце овог часописа, како наводи др Колаковић, „исте крви и истог језика” који живе у иностранству где је важно „чути свој језик негде далеко”.