Предавање др Бориса Стојковског на тему „Дукља – Зета – Црна Гора: корени српског идентитета“ можете погледати на Jутјуб каналу КЦНС

Предавање др Бориса Стојковског на тему „Дукља – Зета – Црна Гора: корени српског идентитета“ (18.  8. 2020.)  може се погледати на званичном Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада.

Историчар др Борис Стојковски предавање је започео напоменом о важности тачних историјских података, јер се управо због нетачних података термини Дукља, Зета и Црна Гора погрешно користе. „Међутим, када је у питању идентитет савремене Црне Горе највише се, нажалост, злоупотребљава управо средњи век“, објашњава Стојковски. Да би се термин Дукље лакше разумео, Стојковски је говорио и о једном од дукљанских најзначајнијих владара, Јовану Владимиру, као и његовим потомцима и њиховим деловањима.

    У наставку предавач говори о Немањићима и Зети, појашњавајући како је након феудалног растакања државе и владавине Немањића Зета припала лози Балшића, а затим је говорио и о лози Црнојевића. Потом, указује на важност црквеног питања када се говори о идентитету данашње Црне Горе, те је говорио о значају српских манастира и задужбина који су били на овим просторима. Такође, говорио је и о Јелени Балшић и улози „Горичког зборника“ и „Отписанија богољубног“. Предавање је завршено наглашавањем да називи Дукља, Зета, а ни Црна Гора не одређују идентитет ове земље.