Предавање др Бориса Стојковског на тему „Методологија проучавања средњовековних писаних извора” на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање др Бориса Стојковског на тему „Методологија проучавања средњовековних писаних извора” (3. 5. 2023) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Еспанзију друштвених мрежа којој сведочимо и све већу важност коју медиј неподложан било каквим узусима у погледу стручности заузима у животу савременог човека, др Борис Стојковски сагледава у обзорју псеудоисторије и лажинауке као горућих проблема.

Као наука о целокупности свих облика и начина истраживања помоћу којих се долази до објективног и систематског научног сазнања, методологија (у овом случају методологија проучавања историјске науке) у свету друштвених мрежа супротстављена је псеудонаучним струјама чији представници дезавуишу јавност управо јер не разумеју методологију проучавања историјске науке.

Као дугогодишњи истраживач и научни делатник, те предавач на Одсеку за историју Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду и стручњак за историју средњег века, др Борис Стојковски предавање је посветио средњовековним писаним изворима на чијем примеру је објаснио метод проучавања, критичког сагледавања и анализе, дајући коментар и о најзначајнијим проблемима са којима се истраживачи на пољу историјске науке сусрећу.