Предавање др Бориса Стојковског на тему „Средњовековна Хрватска. 2. део: у оквирима Угарске“ на Jутјуб каналу КЦНС

Предавање др Бориса Стојковског на тему „Средњовековна Хрватска. 2. део: у оквирима Угарске“ (10. 5. 2022) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Други део трибине о средњовековној Хрватској почиње годином 1102. у којој је ова држава нестала. Др Борис Стојковски истиче да је тада ушла у састав Угарске и да су до краја Првог светског рата Далмација и Хрватска биле део средњовековне Угарске, па Хабзбуршке монархије. Око ових области често су се ломила копља и избијали бројни сукоби и иако се ниједан угарски краљ није крунисао за краља Хрватске, хрватска властела била је део угарске феудалне хијерархије. Око Далмације се Коломан сукобио с Венецијом, а она и Хрватска биле су под Византијом до 1180. године. Татари су извршили најезду на Угарску и том приликом опустошили Загреб и Славонију, те Далмацију до Котора.

Питања аутономије Хрватске у оквирима Угарске заузимају централно место у предавању др Стојковског, који је нарочиту пажњу посветио позицији хрватског племства у феудалној хијерархији. Локални великаши су јачали, што је осликано кроз пример породице Шубић, чији је најзначајнији представник Павле био бан Далмације и Хрватске и бан Босне. Др Стојковски подсећа и на легендарну причу о Ладиславу Напуљском који је 1409. године Далмацију продао Венецији за 100 хиљада дуката. Нарочито је интересатан 15. век, који је обележила породица Франкопана, али и битка против Османског царства које се са хрватским феудалцима сукобило на Крбавском пољу 1493. године.