Предавање др Горана Васина „Између Беча и Цариграда – српске елите у Хабзбуршкој монархији 1526–1918ˮ на Jутјуб каналу КЦНС

Предавање др Горана Васина „Између Беча и Цариграда – српске елите у Хабзбуршкој монархији 1526–1918ˮ (28. 7. 2022) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Трибина др Горана Васина о српским елитама у Хабзбуршкој монархији у распону од готово четири стотине година део је његових вишегодишњих истраживања спроведених у архивама у Бечу, Грацу, Будиму и Загребу. Он напомиње да овде није реч само о четворовековној историји Срба у немогућим животним околностима, већ да значајну улогу у овој теми има и комплексно питање елита које ће допринети стварању српске државности. Тема елита једна је од најактуелнијих на глобалном нивоу и заокупља пажњу исписника историографије, будући да су елите велики носиоци промена. Само век је протекао од тренутка када се Србија, као некадашња царевина, затекла у ситуацији где су њени становници били без матичне државе и раштркани под влашћу неколико царевина. Требало је формирати језгро око ког ће се народ окупити, што је за српски народ, на првом месту, била српска црква. Др Васин наводи да су Срби као учесници у успостављању Војне границе направили и други центар који је народу вратио снагу и самопоуздање, будући да је због ратних заслуга положај граничара законски био загарантован.

Освртом на велике сукобе и државничке одлуке – тачке вододелнице у минулој историји, др Васин указује на периоде застрашујућег разарања и немогућности успостављања државних оквира, нарочито када је у питању раштркани српски народ. Хабзбуршки двор био је затворена структура којој приступ нису имали Срби – народ који је православан, који нема своју државу, бори се да очува свој идентитет и креира елиту преко које ће се укључити у актуелне токове и проблеме. У томе је нарочиту улогу имало јачање веза између Срба и двора, чему је допринело оснивање Карловачке митрополије, највеће српске институције у XVIII и XIX веку, која је фунционисала у складу са законима Хабзбуршке монархије, а чувала српски идентитет. Др Васин истиче да је, од тренутка када су се доселили на те просторе, заветна мисао и идеја водиља свих Срба у Хабзбуршкој монархији била мисао о Српској Војводини.