Предавање др Горана Васина „Између Беча и Пеште – Српска Војводина заветна мисао пречанских Србаˮ на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање др Горана Васина „Између Беча и Пеште – Српска Војводина заветна мисао пречанских Србаˮ (22. 12. 2022) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Децембарско предавање проф. др Горана Васина посвећено је Српској Војводини као заветној мисли, најважнијој идеји, поруци и поуци Срба Пречана у Хабзбуршкој монархији. Српска Војводина била је својеврсна концепција државности Срба у Монархији и настајала је у једном јако дугом временском периоду, те се не може везати само за Мајску скупштину и период 1848. године. Та велика идеја и залагање Срба сведоче о спремности и способности да се у веома тешким, готово немогућим условима организује једна територија која би била њихова и обухватила Србе на једном широком простору где би имали свог војводу, своју унутрашњу самоуправу, црквену организацију, институције и органе власти.

Још од почетка деветнаестог века у устаничкој Србији формира се главни центар окупљања свих Срба и српске државности. Такође, имамо српску државност у Црној Гори која обухвата мисао и идеју о уједињењу свих Срба. Српска Војводина је трећи стуб српске државности у Хабзбуршкој монархији. Иако је била на територији Монархије, дакле у оквиру једне централизоване и моћне државе, кроз Српску Војводину Срби су остварили свој вид државности који ће кулминирати и дати свој коначан исход на Новосадској скупштини новембра 1918. године.