Предавање др Јелене Тодоровић Лазић „Циркуларна економија у државама чланицама ЕУ – студија случаја Холандије, Мађарске и Румуније“ на Jутјуб каналу КЦНС

Предавање др Јелене Тодоровић Лазић на тему „Циркуларна економија у државама чланицама ЕУ – студија случаја Холандије, Мађарске и Румуније” (27. 7. 2023) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Суштина циркуларне економије јесте претварање отпада у нови производ и налажење начина да се на томе заради у корист заштите животне средине. Ово је, како др Јелена Тодоровић Лазић наводи, модел који води ка обнови екосистема, али је потребно радити на иновацијама и утицати на промене навика друштва. Процес транзиције ка циркуларној економији специфичан је и јединствен за сваку државу појединачно, а прожима све секторе друштва и све области које морају бити утемељене на јасним принципима пословања у контексту циркуларне економије. Др Тодоровић Лазић истиче како је важно напоменути да не постоји идентичан образац и да није могуће применити исти модел на све државе, али је нужно синхронизовати националне политике и тржиште са глобалним потребама и захтевима конкурентности. Од 2014. донети су бројни документи с циљем имплементације циркуларне економије, а први је био Програм нулте стопе отпада за Европу. Уследили су Акциони план ЕУ за циркуларну економију (2015), Пакет мера за чисту енергију (2016), Обновљена Стратегија за индустријску политику (2017) и др. У новембру 2022. године Комисија је предложила нова правила о паковању широм Европске уније са циљем да се смањи отпад од амбалаже и побољша њен дизајн.

Др Тодоровић Лазић анализира три студије случаја у контексту циркуларне економије: Холандију – која ефикасно користи средства ЕУ и могућности зајма за подршку циркуларној економији и међу најбољима је у ЕУ у погледу продуктивности ресурса, употребе секундарних материјала и управљања отпадом; Мађарску – која иако стоји испод просека ЕУ показује сталан пораст употребе секундарног материјала током протеклих година; и Румунију чији се учинак у погледу секундарне употребе материјала погоршао у последњих неколико година. Када је реч о Србији, др Тодоровић Лазић напомиње да је 2020. усвојена Мапа пута за циркуларну економију, као и Програм развоја циркуларне привреде у Републици Србији за период од 2022. до 2024. године, којим су дефинисани приоритети за наредне три године и постављени темељи за даљи развој ЦЕ и стварање подстицајног амбијента за развој зелене транзиције у Србији.