Предавање др Јелене Тодоровић Лазић на тему „Естонија – пут до чланства у ЕУ: други део“ на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање др Јелене Тодоровић Лазић на тему „Естонија – пут до чланства у ЕУ: други  део“ (14. 3. 2024) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Мартовска трибина Јелене Тодоровић Лазић представља наставак разговора о Естонији и њеном путу ка Европској унији. На овом предавању, ауторка се фокусирала на чињенице које указују на то шта је Естонија добила а шта није добила својим дводеценијским чланством у Европској унији.

Република Естонија има високо развијену електронску државну управу (енгл. e-government) која знатно олакшава комуникацију грађана са органима извршне власти и грађанима је омогућено да на изборима гласају путем интернета. То се догодило први пут још 2005. године. Након стицања независности од Совјетског Савеза, у земљи се нарочито интензивно развијао информационо-технолошки сектор. Ово су само неки од показатеља колико је Естонија напредовала својим уласком у европску породицу, истиче Тодоровић Лазић, иако „одређени делови друштва“ не разумеју како функционише ЕУ. Они уживају бенефиције ЕУ, посебно слободу кретања, али их не повезују са чланством у ЕУ.