Предавање др Јелене Тодоровић Лазић на тему „Европеизација јавне управе у Србији“ можете погледати на Jутјуб каналу КЦНС

Предавање др Јелене Тодоровић Лазић на тему „Европеизација јавне управе у Србији“ ( 21. 8. 2020. )  може се погледати на званичном Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада.

Др Тодоровић Лазић је предавање започела формулисањем принципа Европске администрације простора. Након тога, указала је на разлике у реформама јавне управе, тачније на постојање реформе целокупног система, али и реформе појединих сектора. Такође, наглашено је да се процес реформе мора пратити те да за то постоје документи које усваја Европска Унија и документи које доноси Србија. Др Тодоровић Лазић је затим говорила о пројекту WeBER и важности три стуба која чине: владавина права, реформа јавне управе и економско управљање, који се оцењују у процесу приступања Европској Унији.

 У наставку предавања, др Тодоровић Лазић је говорила о Стратегији реформе јавне управе у Србији, као и о Закону о државним службеницима, да би на крају изнела и ставке са извештаја Комисије (2019) о припремљености у Србији у погледу реформе јавне управе. Говорећи о препорукама Европске Уније, др Тодоровић Лазић каже: „Оно што је проблем за одрживост финансирања јавне управе јесте превелико ослањање на донаторска средства.“ Потом је указала на препоруке које су испоштоване у мањој мери или нису уопште (попут запошљавања заснованог на заслугама), да би касније говорила и о ономе што је испоштовано, те је тиме предавање приведено крају.