Предавање др Јелене Тодоровић Лазић на тему „Француски допринос европеизацији јавне управе у Србији“ на каналу КЦНС

Предавање др Јелене Тодоровић Лазић на тему „Француски допринос европеизацији јавне управе у Србији“ (25.09.2020) можете погледати на званичном Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада.

Политиколог др Јелена Тодоровић Лазић предавање је започела причом о потписаном Административном уговору (2019) између Србије и Француске чиме је сарадња ове две државе формализована. Француска у априлу шаље стручњака Клодин Жустафре у Министарство за државну управу и локалну самоуправу да пружи подршку у спровођењу реформе јавне управе у Србији. Такође, још једна од улога Клодин Жустафре и француске државе јесте у унапређењу управљања људским ресурсима и успостављању надлежности Националне академије за јавну управу за коју Тодоровић Лазић каже: „Дакле, наша Национална академија за јавну управу је настала по узору на Француску националну школу за администрацију и то је оно где је заправо апсолутно немерљив и директан допринос француске државе.“

У наставку, било је речи о Споразуму о стратешком управљању у оквиру кога се 12 српских државних службеника шаље у Генерални секретаријат за европске послове Републике Француске како би се појачао капацитет јавне управе у Србији за процес приступања Европској Унији. Потом је Тодоровић Лазић говорила о Француској као партнеру за твининг и детаљније појаснила у каквим се све пројектима твининг сарадња са Француском остварује. Након тога, детаљније је појашњена улога Националне академије за јавну управу као и њени пројекти. Причом о обиму мултилатералне сарадње и утврђивањем француске подршке на пољу реформе јавне управе, предавање је приведено крају.