Предавање др Јелене Тодоровић Лазић на тему „Кипар – од подељеног острва до ЕУ чланства, I део” на Jутјуб каналу КЦНС

Предавање др Јелене Тодоровић Лазић на тему „Кипар – од подељеног острва до ЕУ чланства, I део” (15. 5. 2023) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Како изгледа европски пут једне подељене државе – питање је којим се др Јелена Тодоровић Лазић бави у трибинама посвећеним Кипру. Ова држава постала је пуноправни члан Европске уније 2004. године, а цело острво, иако подељено, сматра се територијом ЕУ. Оштра подела између кипарских Турака и кипарских Грка датира вековима уназад и узрочник је тензија које су дубоко укорењене на острву. Др Тодоровић Лазић објашњава како су се након ослобођења од колонијалне владавине 1960. године проблеми поново интензивирали када се грчка хунта прелила на Кипар 14 година касније, а као одговор на грчко преузимање власти турске оружане снаге извршиле су инвазију на северни Кипар. Острво је подељено на Северни Кипар (званично Турска Република Северни Кипар) и Републику Кипар, а главни град (Никозија) на север и југ, заједно са успостављањем војне тампон зоне УН. Проширење ЕУ је, како др Тодоровић Лазић наводи, представљало прилику да се кипарски спор реши – генерални секретар УН Кофи Анан припремио је низ планова чији је циљ био проналажење споразумног решења између две заједнице.

Влада Републике Кипар је 1972. закључила Споразум о придруживању са ЕЕЗ, који је ступио на снагу годину дана касније. Његова сврха била је консолидација и проширење трговинских и економских односа између Кипра и Европске заједнице. Од 1977. Кипар и ЕЕЗ потписали су четири протокола о финансијској и техничкој сарадњи, чија финансијска помоћ је подразумевала зајмове, грантове итд. Савет министара ЕУ је 2000. године одобрио Уредбу за имплементацију претприступне стратегије Кипра и Малте, а пројекти одобрени за Кипар укључивали су рестаурацију Старог града Никозије с обе стране линије прекида ватре, као и јачање веза између синдиката на Кипру и комуникациону стратегију усмерену на образовање јавности. Др Тодоровић Лазић напомиње да је дуг и мукотрпан процес приступних преговора завршен Европским саветом у Копенхагену 2002, где је донета историјска одлука да се Кипар и осталих девет земаља кандидата приме као пуноправне чланице Уније од маја 2004.