Предавање др Јелене Тодоровић Лазић на тему „Литванија – пут до чланства у Европској унији: други део“ на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање др Јелене Тодоровић Лазић на тему „Литванија – пут  до  чланства  у  Европској  унији: други  део“ (17. 1. 2024) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Уочи обележавања две деценије од чланства Литваније у ЕУ, ова балтичка држава бележи значајан економски напредак што је сврстава међу „тигрове са Балтика“. Чланство у ЕУ поспешило је безбедност Литваније и помогло усвајање европских вредности –демократије, владавине права и поштовања људских права и слобода.

Значајна финансијска подршка ЕУ имала је кључну улогу у модернизацији инфраструктуре Литваније, развој привреде, науке и иновација и очувању културног наслеђа. Фотоника је још једна област у којој литвански истраживачи напредују – ласерска индустрија ове земље тренутно заузима више од 50% светског тржишта кратких ултразвучних ласера.

Чланство у ЕУ и улазак у шенгенски простор допринео је слободном кретању људи али такође и велике изазове: многи људи изабрали су земље ЕУ за рад, емиграција годинама представља њен велики проблем. Године 2019. забележен је статистички преокрет: више људи је дошло да живи у Литванији него што је напустило земљу, а већина имиграната који се враћају су Литванци.

Напослетку, Тодоровић Лазић закључује да је веома значајна енергетска независност за коју се Литванија изборила. Обезбеђено је финансирање важних енергетских пројеката: НПП Висагинас, НордБалт који повезује Шведску и Литванију и ЛитПол који повезује Пољску и Литванију, регионалне терминале ТПГ, подземно складиште гаса и гасни интерконектор између Пољске и Литваније. Од почетка априла 2022. литвански гасни систем функционише без увоза руског гаса, што је чини првом земљом ЕУ која се у потпуности искључила из испоруке руског гаса.