Предавање др Јелене Тодоровић Лазић на тему „Мађарска – пут до чланства у ЕУ: други део“ на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање др Јелене Тодоровић Лазић на тему „Мађарска – пут до чланства у ЕУ: други део“ (24. 9. 2024) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Предавање представља наставак приче о Мађарској и њеном специфичном путу ка чланству у Европску унију. Наиме, ова земља годинама упада у очи међународне и европске јавности и њен процес интеграција занимљив је са више аспеката који ће бити анализирани током ове трибине.

Крајем деведесетих година двадесетог века појављују се разлике у политици странака које су биле наклоњене идеји о чланству. Након избора 1998. године појавила се израженија подела у мађарском парламенту. Странке сада имају различите приоритете и другачије идеје када је преговарачка стратегија у питању. Посебно се издваја екстремно десничарска Мађарска странка правде и живота и доводи у питање чланство у ЕУ. Међутим, она не прелази цензус на изборима, али њена база гласача није сасвим занемарљива. Након избора 2002. године, четири странке освајају место у парламенту и све подржавају приступање Унији. Ауторка предавања говори о мађарском партијском систему уопште, објашњава ставове главних партија према Европској унији и расветљава начин на који су се током деценија ти ставови мењали.