Предавање др Јелене Тодоровић Лазић на тему „Механизми контроле и равнотеже у Европској унији – четврти стуб владавине права“ Јутјуб каналу КЦНС

Предавање др Јелене Тодоровић Лазић на тему „Механизми контроле и равнотеже у Европској унији – четврти стуб владавине права“ можете погледати ( 15. 01.2021 ) на Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада.

Ослањајући се на одговоран, демократски и плуралистички процес доношења закона, њихову  уставну и судску ревизију, поделу власти, транспарентну јавну управу, као и ефикасне независне власти (Обмудсман и Национална институција за људска права), механизми контроле и равнотеже представљају срж владавине права и оквир у коме постоји активно цивилно друштво. На тај начин омогућена је расправа и надзор оних који су на власти, а покушај укидања актера цивилног друштва представља драстичан корак упозорења у покушају кршења владавине права. Други корак је свакако заобилажење парламента у законодавној процедури, што може довести до искривљене поделе власти.

Први извештај о владавини права резултат је новог дијалога између Комисије и држава чланица, и важан корак ка јачању разумевања владавине права у ЕУ и међусобног поверења. Циљ свега овога свакако је повећана свест о механизмима контроле и равнотеже што би довело и до веће отпорности владавине права у европским демократијама.