Предавање др Јелене Тодоровић Лазић на тему „Нове/старе коалиције у Савету министара након Брегзита” на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање др Јелене Тодоровић Лазић на тему „Нове/старе коалиције у Савету министара након Брегзита” (28. 2. 2022) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Фебруарско предавање Јелене Тодоровић Лазић посвећено је питањима начина и узрока гласања држава чланица ЕУ, као и могућим променама у погледу коалиција у Савету министара.

У протеклих десет година у Савету су се десиле многе промене. Тодоровић Лазић детаљно је анализирала шта је то што се променило, од чега се одступало, које су промене дошле с новим државама које су приступиле ЕУ, те шта је то што је током година остало непромењено. Посебна пажња посвећена је значају Немачке у погледу места и улоге у функционисању Уније након изласка Велике Британије, као и положају Француске која остаје као једина држава чланица која је нуклеарна сила и чланица Савета безбедности. Тодоровић Лазић наглашава да су нејасне будуће позиције Италије, Шпаније и Пољске, с обзиром на то да се у Италији јавља пораст евроскептицизма, да је Шпанија досад често добијала високе функције у Унији, те да је пољска влада често критички настројена према многим аспектима ЕУ.

Тодоровић Лазић најавила је могуће сценарије до којих може доћи у Савету министара након што је Велика Британија иступила из Уније. Ти сценарији тичу се држава чланица као што су Немачка, Француска, Италија, Шпанија, Пољска, Румунија…