Предавање др Јелене Тодоровић Лазић на тему „Пољска – пут до чланства у ЕУ: други део“ на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање др Јелене Тодоровић Лазић на тему „Пољска – пут до чланства у ЕУ: други део“ (30. 7. 2024) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Статистички подаци из јула 2016. показују да је Пољска добила скоро две милијарде евра више у финансирању ЕУ него било која друга држава чланица у 2013. години (Француска је друга на тој листи), док је буџету ЕУ допринела са 3,526 милијарди евра. ЕУ је ставила своја средства на располагање за инфраструктуру и транспорт, пољопривреду и рурални развој, здравство и истраживање, раст и радна места, животну средину и енергетику, као и друге пројекте у оквиру Европског социјалног фонда.

Када су у питању спољна политика и односи са Русијом, Пољска има затегнуте односе и историју са Русијом, те стога и не жели да мења своју спољну политику. Осим тога, Пољска се плаши да би већи домет ЕУ у спољној и безбедносној политици нарушио пољске националне интересе и суверенитет.

Пољска данас учествује у операцијама ЕУ за управљање кризама, а пољске трупе су, између осталих, учествовале у мисијама ЕУ у Босни и Херцеговини, Северној Македонији и Демократској Републици Конго.

Пољска подржава даљи развој и проширење ЕУ и скреће пажњу на потребу да се елиминише одлагање почетка приступних преговора. Подржава тежње Украјине, Црне Горе, Србије и Турске да се придруже ЕУ, а поздравила је и одлуку да се Албанији додели статус кандидата за чланство у ЕУ. Пољски политичари навели су да ће пријем свих балканских држава и Турске у ЕУ показати да је унутрашња трансформација ЕУ завршена, а да ће то додатно допринети већој стабилности целог региона.