Предавање др Јелене Тодоровић Лазић „Република Словачка – од блокираних преговора до чланства у ЕУ – други део” 27. априла на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање др Јелене Тодоровић Лазић на тему „Република Словачка – од блокираних преговора до чланства у ЕУ – други део” можете погледати 27. априла у 20.00 часова на нашем Јутјуб каналу.

Словачка је скоро две деценије чланица ЕУ. Међутим, за разлику од осталих држава чланица Вишеградске групе (В4), њено чланство није изгледало извесно на самом почетку њиховог заједничког европског пута. Због недемократских промена унутар Словачке, ЕУ није отпочела преговоре 1998. као са преосталом тројком В4 групе већ је то урадила у другом таласу 2000. године. Ипак, Словачка је успела да стигне своје суседе из Вишеградске групе, а у многим параметрима и да их престигне гледано из угла две деценије касније.

Данашња трибина има за циљ да нам представи наставак европског пута Словачке након 2001. године и да нам појасни њену трансформацију од оне државе која је „изопштена” из интеграција до „татарског тигра”, како је често зову због економског развоја који је остварила у међувремену.