Предавање др Јелене Тодоровић Лазић на тему „Република Словачка – од блокираних преговора до чланства у ЕУ – први део” на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање др Јелене Тодоровић Лазић на тему „Република Словачка – од блокираних преговора до чланства у ЕУ – први део” (20. 4. 2023) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Словачка је скоро две деценије чланица ЕУ. Међутим, за разлику од осталих држава чланица Вишеградске групе (В4), њено чланство није изгледало извесно на самом почетку њиховог заједничког европског пута.

Анализирајући политичку историју Словачке, Јелена Тодоровић Лазић осврнула се на период заједништва са Чешком, као и прилике које су довеле до раздвајања, те превирања на политичкој сцени од деведесетих до две хиљадитих година која су утицала на касније отпочињање преговора за чланство у ЕУ.

Због недемократских промена унутар Словачке, ЕУ није отпочела преговоре 1998. као са преосталом тројком В4 групе већ је то урадила у другом таласу 2000. године. Ипак, Словачка је успела да стигне своје суседе из Вишеградске групе, а у многим параметрима и да их престигне гледано из угла две деценије касније.