Предавање др Јелене Тодоровић Лазић „Република Чешка – од распада Чехословачке до чланства у ЕУ – други део” на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање др Јелене Тодоровић Лазић на тему „Република Чешка – од распада Чехословачке до чланства у ЕУ – други део” (6. 4. 2023) на нашем Јутјуб каналу.

У другом сегменту дводелне трибине Тодоровић Лазић указује на даљи напредак где је Чешка додатно унапредила усклађивање законодавства, посебно у погледу финансијских услуга, фитосанитарног надзора, социјалне политике, животне средине, правосуђа и унутрашњих послова.

Тодоровић Лазић указује на податке истраживања који говоре да је квалитет путева у Чешкој шести најнижи у Европи. Овој ЕУ чланици недостаје 800 километара аутопутева а због свог географског положаја у центру Европе, Чешка је у великој мери зависна од квалитета своје транспортне инфраструктуре и повезаности са суседним земљама.

У првим годинама свог чланства, земља се фокусирала на стратешки интерес да постане пуноправна чланица Уније. Њен главни циљ је био да се интегрише у Шенгенски простор омогућавајући на тај начин својим грађанима да путују без икаквих препрека унутар ЕУ. Тај циљ је постигнут 2007. године – четири године након приступања.

Напослетку, Тодоровић Лазић закључује да је евроскептицизам врло распрострањен међу становницима Чешке. На питање да ли верујете ЕУ институцијама, грађани су позитивно одговорили у 49% а негативно 44%. По питању оптимистичности у погледу ЕУ у будућности, 55% грађана је потпуно оптимистично што имплицира да не тако занемарљива мањина има или негативан или неутралан став.