Предавање др Милоша Савина на тему „Друштвено-политичка улога Милутина Јакшићаˮ на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање историчара др Милоша Савина на тему „Друштвено-политичка улога Милутина Јакшићаˮ (2. 12. 2022) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Ново предавање Милоша Савина доноси причу о једној од најзначајнијих личности на прелазу из деветнаестог у двадесети век. Поред Светозара Милетића, Милутин Јакшић свакако завређује највећу пажњу јер је његов допринос немерљив како на пољу политичких деловања, тако и на пољу публицистике, теологије, филозофије, историје и књижевности.

Изданик чувене породице Јакшић из Српске Црње, по окончању Српске православне гимназије у Новом Саду уписао је студије теологије, где је показао посебан интерес за историју Српске православне цркве, али и практична питања црквеног деловања. Даље школовање је наставио у Будимпешти где је поред Правног похађао и студије Филозофског факултета. Након дипломе на правном факултету, Јакшић је постао предавач у Новосадској и Карловачкој гимназији. Његова професорска каријера трајала је кратко, од 1890. до 1904. године када је превремено пензионисан. Оставио је велик број студија о историји Срба у Војводини. Почетком двадесетог века у Кикинди је покренуо часопис „Српски глас“ који је доживео велики број издања. Поред дара за науку, Јакшић је био цењен и као књижевник у толикој мери да је називан другим Змајем. По пензионисању, овај истакнути научни радник повукао се у родно место где је наставио своје политичко деловање.