Предавање др Милоша Савина на тему „Лаза Костић – политички саборац Светозара Милетића” можете погледати на Jутјуб каналу КЦНС

Предавање др Милоша Савина на тему „Лаза Костић – политички саборац Светозара Милетића“  (28. 07. 2020.) може се погледати на званичном Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада.

Историчар др Милош Савин предавање је започео кратком биографијом Лазе Костића и у склопу тога је појаснио почетак његовог политичког залагања при оснивању странке Уједињена омладина српска. Наиме, Лаза Костић је често писао о клерикалним круговима тога времена сматрајући да је српска црква имала значајну улогу у стварању српског идентитета, али да се у једном тренутку окренула себи и тако кочила модернизацију друштва. Као један од носилаца идеја Уједињене омладине српске, залагао се за подизање националне свести и културе, а у складу с тим, он је денунцирао социјалистичку идеју да све треба да буде колективно. „Он то критикује са становишта етике и естетике сматрајући да управо човек својим индивидуалним залагањем може да створи неки нови квалитет, неку нову лепоту“, објашњава Савин.

Да је Лаза Костића био важна интелектуална фигура тог доба потврђује и то да је заједно са Миланом Ристићем био делегат Србије на мировној конференцији у Берлину. Као опасног авантуристу видела га је и мађарска безбедносна структура. Костић се у то време залагао за аутономну Војводину у оквиру Угарске, а заступао је и идеје либерализма и републиканства. Савин је истакао и то да су његов национални романтизам и његово политичко деловање базирани на личној и политичкој честитости. Костић је наставио да живи са својим убеђењима и идеалима, поставши свестан да је мађаризација народа била потребна јер је то био један од кључних начина да се народ образује, што је видео као слабост и кризу либерализма.