Предавање др Милоша Савина на тему „Светозар Марковић саборац и опонент Светозара Милетића“ можете погледати на Jутјуб каналу КЦНС

Предавање др Милоша Савина на тему „Светозар Марковић, саборац и опонент Светозара Милетића“ (31. 08. 2020) можете погледати на званичном Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада.

  Историчар др Милош Савин предавање је започео причом о доласку Светозара Марковића у Нови Сад, као и разјашњењима зашто је Нови Сад био називан српском Атином, Паризом и Бриселом. Након тога, предавач је појаснио ко је био Миливоје Петровић Блазнавац и његова политичка схватања, да би затим представио тезе које постоје о разлогу доласка Светозара Марковића у Нови Сад. Једна од теза била је његова политичка емиграција у Нови Сад, друга се односила на договор са Блазнавцем, док је трећа теза била то да је Светозар Марковић несвесно послужио Блазнавцу и тако постао опозиција Светозару Милетићу.

  У наставку, Савин је говорио о тајном завереничком друштву, чије оснивање је покренуо Светозар Марковић, као и о друштвеном стању у Србији тог времена. Потом, говорећи о Милетићу, предавач је истакао: „Занимљиво је рећи да је сличних схватања био и сам Светозар Марковић, односно, он се такође, попут Милетића, залагао за републикански систем, за неку врсту федерализма, за грађанске слободе, али из једног много левљег угла.“ Савин је затим објаснио политичке идеје Светозара Милетића и Светозара Марковића, тачније њихове сличности и разлике које су се односиле на: антиклерикална залагања, ставове у вези Аустроугарске и стварање Балканске конфедерације. На крају, предавач је испричао шта се догодило у Новом Саду након одласка Светозара Марковића, односно које су политичке идеје произишле из утиска које је Марковић оставио на омладину.