Предавање др Растиславa Стојсављевићa на тему „Антарктик – (не)испричана прича” на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање др Растиславa Стојсављевићa на тему „Антарктик – (не)испричана прича” (11. 9. 2024) можете погледати на Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада.

У освит хладнијих дана који су пред нама, како предавач најављује, септембарско предавање доноси причу о најјужнијем и најхладнијем континенту који ће у наредним годинама и деценијама бити један од кључних простора када је светска геополитика у питању. Антарктик је континент на ком је забрањено било какво војно присуство као и експлоатација ресурса. Године 1959. потписан је Вашингтонски споразум од стране дванаест најјачих држава света у то време. Споразумом су забрањене како војне, тако и било какве експлоататорске интервенција, чак и ако су у научне сврхе. У новим, модерним геополитичким прекомпоновањима и укључивањем других држава, као што је „Снежни змај“ (Кина), поставља се питање у којој мери ће одредбе Вашингтонског споразума остати испоштоване.

Осим геополитичке перспективе, предавач говори и о најважнијим географским карактеристикама Антарктика, уз увид у најважнија историјска истраживања како би показао ко су били први људи који су стигли на Јужни пол и како данас живе повремени становници Антарктика, те у којој мери и на који начин је то важно за туризам.