Предавање др Растиславa Стојсављевићa на тему „Климатске промене на Медитерану” на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање др Растиславa Стојсављевићa на тему „Климатске промене на Медитерану” (18. 9. 2024) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Данашње предавање говори о историјској климатологији, промени климе на простору Средоземног мора и које су то географске појаве изазвале такве промене. Од Месинске кризе салинитета до Занклијеве поплаве, преко бронзаног и гвозденог доба, па све до наше ере, може се видети како се мењала влажност Средоземног мора и његова температура. Аутор истиче утицај различитих временских периода и промена климе, па тако говори о римском климатском оптимуму, о Малом леденом добу касне антике, средњовековном климатском оптимуму и Малом леденом добу које је трајало од 14. до 19. века.

Медитеран је историјски простор старог света на ком су настале прве цивилизације. Управо због блажих климатских услова био је погодан за живот и његов развој. Говорећи о томе, Стојсављевић показује како се клима и на Медитерану мењала, и имала своје хладније и топлије, влажније и сушније временске периоде.

У закључку предавања биће речи о садашњим климатским приликама на Средоземљу и који то фактори утичу да клима у Средоземном мору, али и у европском, афричком, азијском Медитерану буде таква каква је данас.