Предавање др Растиславa Стојсављевићa  на тему „Судар у Кахамарки” на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање др Растиславa Стојсављевићa  на тему „Судар у Кахамарки” (1. 7. 2024) можете погледати на Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада.

Овомесечно предавање је прича о корену неједнакости људског друштва. У свету где Кина највише форсира деколонизацију и деглобализацију, треба испитати корене колонизације и шта је то што је највише утицало на европске колонизаторе досељенике да освоје северноамеричке, средњоамеричке и јужноамеричке цивилизације и зашто није било обрнуто.

„Зашто један Атахуалпа или Монтезума или неке поглавице северноамеричких Индијанаца нису дошле бродовима и покориле западну Европу? Ми у ствари треба да сагледамо природни концепт којим су се бавили многи аутори на челу са Џерадом Дајмондом, који руше нацистичке теорије да је човек због боје коже или генетских одређења пресудно утицао на то, то јест да постоје неке више или ниже расе. Све расе и цивилизације су подједнако интелигентне, само су неке живеле у повољнијим приликама и природним условима од оних других“, истакао је Стојсављевић.