Предавање др Владимира Павићевића на тему „Изазови иницијативе Отворени Балкан“ на Jутјуб каналу КЦНС

Предавање др Владимира Павићевића на тему „Изазови иницијативе Отворени Балкан“ (14. 2. 2022) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Др Владимир Павићевић, политиколог и директор Друштва за истраживање политике и политичке теорије, представио је своје виђење Отвореног Балкана кроз аргументе који се из угла заговорника, али и противника, најчешће везују за ову иницијативу. Циљ рефлексије дате од стране директног учесника политичких процеса једне од балканских земаља јесте да код слушалаца „произведе размишљање о томе шта је наша будућност“. Кроз 7 аргумената др Павићевић представља ставове оних који иницијативу подржавају и оних који јој се противе, наглашавајући притом да могућности аргумената овим избором нису исцрпљене. На првом месту истакнута је теза да је реч о најозбиљнијем пројекту мира на овим просторима у последњих 30 година. „Стабилност читавог простора јесте оно око чега се повезујемо“, нагласио је др Павићевић и у корист иницијативи додао то што је реч о продукту наше идеје, која је истовремено и win-win ситуација за све који јој приступе, будући да је у интересу свих да се она развија. Трећи и четврти аргумент тичу се слобода регулисаних одређеним уговорима – и то слободе кретања и слободе запослења у земљама чланицама Отвореног Балкана са истим могућностима какве постоје у матичним државама.

Др Павићевић навео је да је увек добро осврнути се и на аргументе против, и тим поводом истакао најзаступљеније по питању Отвореног Балкана. Најчешћи подразумева неједнаку корист држава чланица, при чему би мале државе биле оштећене, а велике на добитку. Контрааргументи др Павићевића подразумевају, на првом месту, сагледавање бенефита и статуса мале државе попут Луксембурга у склопу Европске економске заједнице. Други аргумент којим се укључивање у Отворени Балкан сагледава као алтернатива чланству у Европској унији, др Павићевић дискредитује као погрешно тумачење и додаје да је Отворени Балкан заправо шанса да се демонстрира како балканске државе без менторства могу да покажу одређене способности и вештине. Трећи аргумент заговарају присталице идеје да је иницијатива последица великодржавних пројеката Србије и Албаније, што је, како др Павићевић наводи, потпуно погрешно, јер циљ Отвореног Балкана нису националистички хегемонизми, већ напротив – преплети и сусрети различитих култура и јачање толеранције међу њиховим припадницима.