Предавање геополитичког аналитичара Предрага Рајића на тему „ИЗБОРНИ ОКТОБАР“ на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање геополитичког аналитичара Предрага Рајића на тему „ИЗБОРНИ ОКТОБАР“ (3. 10. 2024) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

У фокусу октобарског предавања Предрага Рајића су локални избори у Подгорици и Котору. Како предавач истиче, поједине традиционалне опције су се потврдиле у подршци. ДПС је остварио изненађујуће добар резултат, као и коалиција окупљена око некадашњег демократског фронта, док су грађанске опције у осетном паду. Јављају се и нове опције и нове коалиције које су успеле да пређу цензус, те су сада све релевантније на црногорској политичкој сцени. Наставља се фрагментација политичке сцене у Црној Гори.

„Велико је питање колико ће изборни резултати утицати на стабилност владе, будући да су странке које чине владу остале без могућности да формирају власт у Подгорици“, истиче Рајић.

Да ли ће се поновити будвански сценарио са поновљеним изборима и да ли ће се ипак договорити победници избора од 30. августа 2020. године па формирати широку коалицију – две су опције, док трећу представља могућност да ће Јаков Милатовић прихватити понуду ДПС да формирају градску власт уз мањинску подршку те партије.

„Анализа политичке сцене у Црној Гори изузетно је битна за стабилност целокупног региона“, нагласио је Рајић.